Trendy Jony Leoš Mareš Rammstein Jiří Korn Krhut & Kozub s kapelou Pražský Majáles 2024 90S Explosion Praha 2024

Nouvelle Prague představuje kompletní line up a program konference

Nouvelle Prague představuje kompletní line up a program konference

Již 4.ročník showcasového festivalu a hudební konference Nouvelle Prague, který se ve smíchovském pivovaru Staropramen uskuteční již 4. a 5.listopadu, odtajnil kompletní line up skládající se z osmi zámořských a šesti tuzemských interpretů. V pátek 4.listopadu se na pódiu Nouvelle Prague představí Lenny, Circus Problem a The Complication z Česka, večerní program bude dále pokračovat prostřednictvím amerického folkového zpěváka Christophera Paul Stellinga, Cash Savage and The Last Drinks z Austrálie, novozélandské písničkářky Aldous Harding, hvězdou večera pak budou jihoafričtí Kongos. V sobotu 5.listopadu vystoupí domácí I Love You Honey Bunny, The Truth Is Out There a We On The Moon, indická funková kapela High Time, Noah Slee z Nového Zélandu, Fizzy Blood s Velké Británie a celý festivalový program zakončí kanadská indie kapela JPNSGRLS.

Současně s hudební částí Nouvelle Prague proběhne v reprezentačních prostorách pivovaru v loňském roce vyprodaná dvoudenní konference, kterou úvodním slovem zahájí Karel Barták z ředitelství kulturního odboru Evropské komise

V rámci konference proběhnou nejen panelové diskuse, ale nově také workshopy na různá profesní témata. Významným bodem letošního programu bude představení pilotního projektu české proexportní kanceláře Czech Music Office, který vznikl z iniciativy Institutu umění – Divadelního ústavu na základě potřeb hudebního sektoru. Ve spolupráci s Czech Music Office byla připravena i následná panelová diskuse na téma podpory hudebního sektoru, kde se bude mimo jiné řešit i otázka budoucnosti evropských hudebních exportních kanceláří. Mezi panelisty bude například Ruud Berends (Eurosonic Noorderslag, Buma Cultuur), Tatjana Domany (Austrian Music Funds) a ze sousedního Polska přijede Michal Hajduk (Adam Mickiewicz Institute, projekt Don’t Panic, We’re from Poland).

Mezi nejvzácnější hosty konference letošního Nouvelle Prague bude patřit David Koller ze skupiny Lucie, který bude účastníkem panelové diskuse nazvané Může kytara zachránit demokracii?. Ta bude zaměřena na téma, které je v současné době čím dál tím aktuálnější, a sice téma týkající se odpovědnosti hudebníků, kterou v souvislosti s prezentací svých politických nebo společenských postojů mají. Právě David Koller je jedním z umělců, který své postoje sděluje veřejně, což vedle Lenky Dusilové učinil například i při letošním předávání cen Anděl. Dalšími účastníky tohoto panelu budou Pavel Turek z časopisu Respekt, Login Kochishki z makedonské Password Production a Michal Kaščák ze slovenského Pohoda festivalu.

Hlavním cílem Nouvelle Prague je navázání kontaktů, mezinárodní spolupráce a výměna zkušeností a umělců tak, aby došlo k většímu propojení a kulturnímu obohacení v nejrůznějších oblastech showbusinessu. Konferenci, která je letos více zaměřena na přínos pro samotné muzikanty a jejich manažery i tentokrát navštíví množství významných zástupců hudebního průmyslu z celého světa. Mezi panelisty tak najdeme jména jako jsou Steve Zapp ITB, Shaun FaulknerX-ray Touring, Sean GouldingUnited Talent Agency, Jackie SladeGlastonbury, Fruszina SzépLollapalooza festivalu, Jake Beaumont-NesbitInternational Music Managers Forum nebo Serge GrimauxIntellitix

Na závěr Nouvelle Prague proběhne slavnostní večer, při kterém budou vyhlášeni držitelé Cen Nouvelle Prague 2016 v kategoriích Venue roku, Počin roku, Osobnost roku a nově také v kategorii Hudební publicista roku.

Program

Motto: „Evropské sítě v nové éře hudebního byznysu“

Pátek 4.listopadu, Paspův Sál

10:00

ÚVODNÍ ŘEČ: Karel Barták (Generální ředitelství pro vzdělávání a kulturu EAC) – CZ

10:20

NETWORKING JE ZÁKLAD! 

Proč potřebujeme společnou evropskou strategii pro networking (panelová diskuze)

Ve světě, který je čím dál propojenější, už kontakty nejsou jen příležitostným nástrojem, ale naprostou nezbytností. Skutečná hodnota profesionála v hudebním průmyslu je v jeho osobních vztazích. Právě tyto vztahy pomáhají celý segment rozhýbávat, umožňují rychlé přejímání příkladů dobré praxe, snižují náklady a díky spolupráci a společným produkcím rozšiřují fanouškovskou základnu. Spojení, která vznikají díky synergickým zájmům, jsou výhodná pro všechny zúčastněné strany. Projekt nazvaný European Live Music Network je iniciativa EU, která se snaží vybudovat jednotnou síť, která bude rozvíjet a udržovat živou hudbu ve všech členských zemích.

Toto je naprosto zásadní diskuze pro všechny, které zajímá budoucnost evropského hudebního průmyslu. Zazní zde názory předních odborníků na téma velikosti a diverzity živé evropské hudby; důvody, proč společnou evropskou strategii pro networking potřebujeme; rozebereme stávající sítě i potřebu obnovy sítí lokálních. Budeme se bavit o propojování dílčích sítí tak, aby synergický efekt byl co největší, vezmeme si na pomoc příklady z rozvíjejících se hudebních trhů od Balkánu pro Baltské státy. Budeme také mluvit o tom, jak může EU efektivně podpořit rozvoj na lokální úrovni.

Panelisté:

Vincenzo Spera (Prezident Assomusica, Itálie / spoluzakladatel ELM Network, Brusel) – Itálie

Márton Náray (Nouvelle Prague, Czech Music Office – pilotní projekt-) – Maďarsko/Česká republika

Matjaž Manček (Kino Siska, MENT Showcase/konference – Ljubljana) – Slovinsko

Dijana Lakuš (Pozitivan Ritam, Glastonbury) – Chorvatsko

Moderátor:

Georges Perot (Generální tajemník asociace European Music Day Association, Belgie / zakladatel a ředitel akcí NPO MESO, Řecko) – Řecko

12:00

EKOLOGICKÝM PŘISTUPEM MŮŽETE UŠETŘIT

Stále více organizátorů přemýšlí ekologicky. Není za tím jen osobní altruizmus a láska k přírodě, ale především fakt, že ekologické snahy skutečně fungují, a že mají hmatatelný výsledek. Tento panel se bude zabývat výhodami, které desítky klubů i festivalů přiměly vydat se ekologickou cestou. Pojďme se podívat, jaký smysl má European Green Initiative, a jak vypadají praktická ekologická řešení, která vám pomohou snížit náklady.

Panelisté:

Martha Bissmann (EE Music) – Rakousko

Linnea A. Svennson (A Greener Festival, Oya Festival) – Švédsko

Marina Petrovič (Sustainable Energy Youth Network) – Chorvatsko

Moderátor:

Holger Jan Schmidt (GreenEvents Europe & Sounds for Nature) – Německo

14:00

DIGITÁLNÍ SVĚT (panelová diskuze)

Dvě slova tvořící bludiště, skrze které nevede žádná jednoduchá cesta. Není rozhodně snadné prokousat se digitálním světem a přísliby bohatství od těch, kdo umí využít toho jeho možností. Jak ale s těmito informacemi mají pracovat organizátoři, promotéři, umělci a vydavatelé? Hlavně žádnou paniku, náš panel vám ukáže, jak z tohoto labyrintu ven.

Panelisté:

Martha Bissmann (EE Music) – Rakousko

Linnea A. Svennson (A Greener Festival, Oya Festival) – Švédsko

Marina Petrovič (Sustainable Energy Youth Network) – Chorvatsko

Moderátor:

Holger Jan Schmidt (GreenEvents Europe & Sounds for Nature) – Německo

15:15 ČESKÁ EXPORTNÍ KANCELÁŘ – Představení pilotního projektu

15:30 BUDOUCNOST EXPORTNÍCH KANCELÁŘÍ – Máme kráčet ve vyšlapaných stopách nebo začít psát novou kapitolu? 

Celý koncept vládou dotované exportní kanceláře, která podporuje své umělce na mezinárodní scéně, se během posledních několika let dramaticky změnil. Zatímco se exportní instituce západních zemí restrukturalizují, střední a východní Evropa podniká teprve první krůčky na poli podpory exportu populární hudby a výměny umělců. Půjdeme ve stopách těch, kdo šli před námi, nebo si prošlapeme vlastní cestu? V této diskuzi se podíváme na hudební export z mnoha různých úhlů.

Panelisté:

Michal Hajduk (IAM- Don’t Panic We’re from Poland) – Polsko

Zsolt Jeges (MamaZone Agency) – Maďarsko

Ruud Berends (Eurosonic Noorderslag, Buma Cultuur) – Nizozemí

Michal Brenner (Meat Factory, Shape platform) – Česká republika

Julia Palmu (ADAL Music) – Finsko

Tatjana Domany – (Austrian Music Funds) – Rakousko

Moderátorka:

Monika Klementová (Czech Music Office – koordinátorka pilotního projektu) – Česká republika

22:00  

AFTERPARTY 

Balkan to Baltics party - DJ Bootsie (HU) 

Pátek 4.listopadu, Trnkův sál

12:00

AGENTOVO PÁTRÁNÍ (panelová diskuze)

Můžeme přijmout současný stav nebo poslouchat konspirační teorie o tom, proč kapely ze zemí střední a východní Evropy nezastupují mezinárodní agentury nebo se jich můžeme zeptat přímo. Je-li hudební průmysl globální záležitostí, proč tam nepatříme i my?

Panelisté:

Shaun Faulkner (X-ray Touring) – Velká Británie

Sean Goulding (United Talent Agency) – Velká Británie

Steve Zapp (International Talent Booking) – Velká Británie

15:30

PŘÍPADOVÁ STUDIE: Cashless systém pro Rock for People od společnosti Cool Ticket (International Talent Booking) – Velká Británie

Pátek 4.listopadu, Návštěvnické centrum

12:00

MENTORING SESSION: Clever Ticketing 

Jiři Blafka - Tiketbox

Viktor Mastník - Ticketstream

14:00

KDYŽ EKOLOGIE ŠETŘÍ PENÍZE (odborná lekce pod vedením Marthy Bissmann)

Pokračování stejnojmenné panelové diskuze formou odborné lekce, v rámci které vám Martha Bissmann poskytne celou řadu tipů, triků a rad na to, jak snížit výdaje díky ekologickému přístupu.

16:00

JEDNO VELKÉ UCHO (interaktivní poslechové sezení)

A teď je čas na něco trochu jiného… Pro tento blok jsme vybrali zhruba tucet písní a k tomu pár videoklipů, abychom si řekli něco k tomu, jak profesionální hodnotitelé (promotéři, agenti nebo vydavatelé) poslouchají demo snímky. Naši panelisté budou nahrávky poslouchat a v reálném čase je budou hodnotit a vyjadřovat se k jejich potenciálu pro budoucnost. Podle čeho se rozhodují, jestli právě tahle skladba bude hit nebo propadák? Tady budete mít příležitost zjistit, jak tato rozhodnutí vznikají.

Aktivní posluchači:

Login Kochishki (Password Production) – Makedonie

Marie Čtveráčková (Radio Wave) – Česká republika

Dániel Somló (EASTASTE / Budapest Showcase Hub) – Maďarsko

Shaun Faulkner (X-ray Touring) – Velká Británie

Steve Zapp ( International Talent Booking) – Velká Británie

Moderátor:

Michal Kaščák - (Pohoda festival) – Slovensko

SHOWCASE 

17:00 Circus Problem / CZ

17:40 Lenny / CZ

18:20 The Complication / CZ

19:00 Christopher Paul Stelling / USA

19:40 Cash Savage and The Last Drinks / AUS

20:20 Aldous Harding / NZL

21:10 KONGOS / RSA 

Sobota 5.listopadu, Paspův sál

10:00

ÚVODNÍ ŘEČ: Serge Grimaux (Intellitix) – Kanada

10:20

NOVÉ ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ HUDEBNÍCH AKCÍ (panelová diskuze) 

Udělat z geniálního nápadu skvělý hudební zážitek vyžaduje bohužel značné množství peněz. Hledání nových způsobů financování hudebních akcí je jedním z nejžhavějších témat mezi promotéry. Stejně tak umělci, kteří přišli o tradiční podporu nahrávacích společností, hledají inovativní způsoby financování svých kariér. Protože tradiční modely sponzoringu, partnerství a podpory se mění, je třeba hledat nové způsoby financování hudebních akcí nebo kapel pomocí moderních metod.

Panelisté:

Marina Petrovič – Crowdfunding Academy

Linnéa E. Svennson – Greener Events, autorka příručky pro sponzoring festivalů

Katarina Deskovič (SI)- KAPA Foundation, Gala-Hala Club

Tomáš Zdeněk - (CZ) - Cross Club

Moderátorka:

Anna Mašátová – Full Moon

12:00

OTÁZKY POŘADATELŮ

Problémy, se kterými se potýkají promotéři, kteří jedou s kapelou na turné, se neustále mění. Není to jen tím, že fanoušci mají stále více z čeho vybírat. Ke slovu se totiž dostává i vývoj regulace hudebního prostředí. S pomocí našich panelistů se pokusíme zmapovat takzvanou měkkou infrastrukturu, na jejímž řešení často závisí to, zda se akce povede nebo ne. Do této kategorie patří především ticketing, pojištění, ostraha a cashless řešení. Pokud organizujete festival nebo podobnou akci, pak je tohle panel určený právě pro vás.

Panelisté:

Serge Grimaux (Intellitix) – Kanada

Tomáš Prášek (Eventival) – Česká republika

David Urban – (D Smack U Promotion) – Česká republika

Fruzsina Szép -  (Lollapalooza, Festival Director) - Maďarsko/Německo

Jakub Póbiš (Česká podnikatelská pojišťovna, a.s. - Česká republika

14:00 

OBRANDUJ SE

Jak si vede hudební průmysl ve světě, kde brandová identita je číslo jedna možnostech, jak zapůsobit na zákazníka? Jak se staví kapely a festivaly k budování vlastních brandových identit? Pozvali jsme kreativce, kteří stojí za festivaly a dalšími hudebními projekty, aby se s námi podělili o svoje nápady.

Panelisté:

Dávid Ráday (Sziget management, kreativní ředitel) – Maďarsko

Georges Perot (národní koordinátor akce European Music Day Hellenic Network – spoluzakladatel a generální tajemník sítě European Live Music Network, Brusel) – Řecko

Dalibor Martinčevič (PaF!) – Chorvatsko

Martin Jenča (MILK Design Directors) - Slovensko

15:30

MŮŽE KYTARA ZACHRÁNIT DEMOKRACII?

Dělící čára mezi hudbou a politikou je čím dál tenčí, pokud tam tedy vůbec nějaké oddělení kdy bylo. Prodali byste svou skladbu pro kampaň Donalda nebo Hillary? Může Bono s přáteli skutečně spasit africké finance? V této debatě si nastíníme několik pro a proti stavu, když se hudebníci začnou namáčet do politiky, a když se politici začnou zajímat o hudbu. Můžeme my jako hudební profesionálové být katalyzátory těchto změn? Lze hudbou skutečně manipulovat davy? A co může získat hudebník tím, že se začne zapojovat do politiky?

Panelisté:

David Koller (Lucie) - Česká republika

Login Kochishki (Password Production) – Makedonie

Pavel Turek (Respekt) - Česká republika

Moderátor:

Michal Kaščák - (Pohoda festival) – Slovensko

22:00

CENY NOUVELLE PRAGUE 2016 – Slavnostní ceremoniál

23:00

AFTERPARTY

(Zrní + překvapení večera)

Sobota 5.listopadu, Trnkův sál

16:00

“WE DON’T NEED NO EDUCATION” 

Současná situace vzdělávání v hudebním průmyslu (VET) v regionu.

Pulzující hudební scéna je jedna věc, ale fungující hudební průmysl je věc úplně jiná. Dostat svou tříakordovou pravdu ze zkušebny do velkého světa vyžaduje o něco víc, než jenom být dobrým muzikantem. Kolik všichni známe skvělých mladých kapel, kterým se nikdy nepovedlo prorazit? Ono totiž to prorážení bez přístupu k hudebním profesionálům zůstane pro většinu kapel jenom nesplněným snem. Ale co nějaká nová generace hledačů talentů? Kde se vezmou noví odborníci na A&R, mladí promotéři a manažeři? Poprosili jsme pár kolegů a odborníků, zda by se s námi nepodělili o svůj pohled na situaci ve střední a východní Evropě ohledně vzdělávání, a aby nám připomněli, jaké výhody s sebou přináší kvalitní vzdělání v oboru.

Panelisté:

Michal Wojcik (Univerzita Krakow Krakow music cluster) – Polsko

Virgo Sillamaa (Music Estonia) – Estonsko

György Réz (Almost Famous Rock School) – Maďarsko

Jaroslav Raušer (Institut moderní hudby) – Česká republika

Moderátor:

Márton Náray (Nouvelle Prague, Czech Music Office – pilotní projekt-) – Maďarsko/Česká republika

Sobota 5.listopadu, Návštěvnický bar

10:30

…POHLED ZE ZÁKULISÍ…

Tohle by mohl být opravdový trhák. Interaktivní diskuze s Dijanou Lakus, Jakem Beaumont-Nesbittem (International Music Managers Forum) a Danielem Šubrtem, kteří nadzvednou oponu reality a fikce v uměleckém managementu. Je to práce pro zabijáky po lobotomii nebo na to musíte mít vystudovaný Harvard? Pojďte se s námi podívat na to, jak bude v následujících letech vypadat práce hudebních manažerů.

12:00

YOU TUBE POLOPATĚ

Nalejvárna od Andráse Bodrogiho (Google Ground) učitele You Tube a odborníka na digitální hudební trh.

Nastal čas si přiznat, že ačkoliv You Tube představuje náš každodenní spotřební chleba, jen málokdo z nás ho umí využívat jako efektivní marketingový nástroj. Hodinová nalejvárna z vás sice gurua přes You Tube neudělá, ale rozhodně vám pomůže se aspoň zorientovat. Naučíte se tuto platformu používat, propagovat svůj obsah a podíváme se i na to, jak se tu dá na vaší kreativitě vydělávat. Toto je naprosto nezbytný seminář pro všechny, kdo se věnují hudebnímu promotion.

16:30

MEET, GREET and BEER (interaktivní rychloseznamka)

Něco jako skutečná seznamka, ale bez těch pocitů trapnosti. Skvělý způsob jako se poznat s dalšími hudebními profesionály během pěti minut, což spoustě lidí stačí na to aby domluvili strategickou spolupráci. Není lepší způsob jak začít budovat vlastní síť kontaktů než u piva a za zvuku gongu.

SHOWCASE 

17:00  I Love You Honey Bunny / CZ

17:40  The Truth Is Out There / CZ

18:20  We On The Moon / CZ

19:00  High Time (IND)

19:40  Noah Slee / NZL

20:20  Fizzy Blood / UK

21:20  JPNSGRLS / CAN 


Další články v magazínu

Londýnská folk-punková senzace Skinny Lister míří začátkem února do Prahy

Londýnská folk-punková senzace Skinny Lister míří začátkem února do Prahy

Britská pětice troublemakerů Skinny Lister hraje pořádně nabušený folk s nepopíratelnými prvky punku a během toho se elegantně vznáší na vlnách tradiční irské muziky. Jejich hudba se žene v rychlém tempu, je plná dravých rytmů a jestli si n...

číst celé →
Kafka Band po pražském křtu zamíří s albem Der Process do Německa

Kafka Band po pražském křtu zamíří s albem Der Process do Německa

Formace Kafka Band po pondělním, již vyprodaném, pražském křtu představí své nové album Der Process (Proces) také v Německu. V lednu vystoupí v Stuttgartu a Mnichově, v únoru v Lipsku a v červnu v Cottbusu. Kapela nekoncertuje na domácí půd...

číst celé →
Festival Blues Alive začíná 16. listopadu. Zahraje třicet kapel včetně G. Love & Special Sauce nebo Roberta Finleyho.

Festival Blues Alive začíná 16. listopadu. Zahraje třicet kapel včetně G. Love & Special Sauce nebo Roberta Finleyho.

Festival Blues Alive, který proběhne od 16. do 18. listopadu již po sedmadvacáté, nabídne na dvou pódiích v šumperském Domě kultury celkem přes třicet účinkujících. „Uvedeme velké americké bluesové hvězdy, ať už jejich vůbec první tuzemský...

číst celé →
Avril Lavigne, Corey Taylor, Parkway Drive nebo Pendulum? Rock for People oznámil další jména příštího ročníku

Avril Lavigne, Corey Taylor, Parkway Drive nebo Pendulum? Rock for People oznámil další jména příštího ročníku

První listopadový den přinesl pořádně nadupaný balíček kapel, které příští léto od 12. do 15. června 2024 zahrají na 28. ročníku festivalu Rock for People v hradeckém Parku 360. Fanoušci se mohou těšit na nespoutanou rockerku Avril Lavigne,...

číst celé →
Prodej vstupenek na koncert Eda Sheerana startuje 26. 10.

Prodej vstupenek na koncert Eda Sheerana startuje 26. 10.

Zpěvák nabídne jedinečný open-air koncert v Hradci Králové v Parku 360 – 27. července 2024 Ed Sheeran zaručeně potěší své fanoušky hity jako Shape of You, Thinking Out Loud nebo Perfect. Jeho MATHEMATICS TOUR navazuje na rekordní ameri...

číst celé →
Festival Spectaculare 2021

Festival Spectaculare 2021

Festival Spectaculare představí i letos to nejzajímavější ze současné alternativní scény napříč hudebními styly, ať je to elektronika, vážná hudba, jazz či ambient, a to s přesahy do dalších uměleckých žánrů. Akce opět proběhnou nejen v kla...

číst celé →
Hlavní strana Magazín Festival Spectaculare 2021

© 2024 Festivaly.eu