Trendy Jiří Korn Leoš Mareš Jony Pražský Majáles 2024 Rammstein Karel Gott…jeho písně žijí dál!

Velká Británie - domov hudebních festivalů

Speciály

V Česku a na Slovensku je celkem běžné v létě vyjet na nějaký hudební festival. Ale proč nezajet do Velké Británie, domova hudebních festivalů? Festivaly zde mají tradici již od 60. let a téměř vždy se zde setkáte s jedinečnou atmosférou a eklektickou směsí jak lidí, tak hudby.
A na jaké festivaly tedy vyrazit? Podívejte se na 10 nejlepších britských festivalů, jejíchž součastí můžete být i vy. Stačí jen sbalit stan, nasadit holínky a vyrazit za velkým dobrodružstvím.
Festival Glastonbury
Představte si obrovské dočasně postavené město s ulicemi vybudovanými v jedinečném stylu. Atmosféra vám připomíná, že i vy můžete přejít hranici vašich nejdivočejších snů. Areálem se táhnou pulzující vzpomínky milionů návštěvníků. To je Gastonbury.
Glastonbury si píše svou historii od září 1970. Tehdy se na tamější louce sešlo zhruba 1500 lidí, aby tam uctili památku zrovna zesnulého Jimiho Hendrixe. Už v roce 2005 navštívilo festival přes 150 000 lidí a lístky jsou běžně vyprodány už v říjnu. Festival se většinou pořádá poslední víkend v červnu a cena lístků se většinou pohybuje okolo 200 liber. Na Glastonbury už vystoupili umělci jako David Bowie, R.E.M, The Cure, Coldplay, Bjork, Radiohead, Paul McCartney, Muse, Kings of Leon, Jay-Z nebo The Prodigy. V roce 2011 byli hlavními vystupujícími U2, Coldplay a Beyoncé. V roce 2012 se kvůli Olympijským hrám festival bohužel nebude pořádat, ale můžete se už začít připravovat na rok 2013, jelikož lístky se začnou už brzy prodávat.
Isle of Wight Festival
Isle of Wight Festival je také jedním z nejstarších britských festivalů, jeho první ročník se konal v roce 1968. Proslavil se hned v roce 1969 díky Bobu Dylanovi, který na ostrov na jihu Anglie přilákal 150 000 – 250 000 fanoušků. Jelikož v roce 1970 už na festival přijelo 600 000 lidí, vláda se rozhodla festival zakázat a až do roku 2002 se nekonal. Na festivalu ale i tak stihli vystoupit umělci jako Jimi Hendrix, The Doors, Leonard Cohen, Jethro Tull a po roce 2002 například The Rolling Stones, Paul McCartney, Muse, David Bowie nebo Coldplay. V roce 2011 byli hlavními vystupujícími Kasabian, Kings of Leon a Foo Fighters. Festival se většinou pořádá začátkem června a lístky stojí zhruba 150 liber nepočítaje cenu za kempování.
Bestival
Bestival se také odehrává na ostrově Isle of Wight. V porovnání s Isle of Wight Festivalem je ale Bestival mladší, víc extravagantní a tanečnější. Festival je ideální pro milovníky vintage indie a tance. Je známý nejen pro eklektickou směsici hudby, ale i kvůli zvyku nošení zábavných kostýmů do tématu daného organizátory. Váš pocit, že jste jako Alenka v říši divů vám umožní výtečně zakončit léto. Bestival se většinou pořádá na začátku září a ceny lístku se pohybují okolo 170 liber. Na festivalu už vystoupili Basement Jaxx, Fatboy Slim, Zero 7, Royksopp, The Magic Numbers, Gogol Bordello, Pet Shop Boys, The Chemical Brothers, Amy Winehouse, Massive Attack a The Prodigy. V roce 2011 jsou hlavními vystupujícími Pendulum, The Cure, PJ Harvey, Public Enemy a Primal Scream.
Festivaly v Leedsu a Readingu
Reading a Leeds jsou jedni z nejstarších festivalů na světě, jelikož jejich kořeny sahají až do roku 1961. Ač oba festivaly bývaly zaměřené na hard rock, dnes jsou známé spíš pro svou popovou, rockovou, alternativní a indie hudbu. Festivaly se odehrávají ve stejnou dobu, akorát na jiném místě, i tak ale umělce uvidíte ať už pojedete do Readingu nebo Leedsu. Na festivalech už vystoupili například The Rolling Stones, Pink Floyd, The Who, Nirvana, Red Hot Chili Peppers, Bjork, Metallica, Linkin Park, Eminem, Muse, Pearl Jam, Radiohead, Guns N’Roses nebo Blink-182. V roce 2011 jsou hlavními tahouny My Chemical Romance, The Strokes (Reading)/ Pulp (Leeds), Thirty Seconds To Mars, Pulp, Elbow, The National, Offspring a Muse. Cena lístku je většinou okolo 200 liber a doba konání je na konci srpna.
Oficiální stránky festivalu - Leeds  |  Reading
Secret Garden Party
Secret Garden Party se teprve nedávno rozrostl do své velikosti, je proto nováčkem na festivalové scéně. Oragnizátoři tohoto festivalu se inspirovali na známém festivalu Burning Man v americké poušti, a proto je festival oblíbený především mezi liberalisty a tajnými hipíky, kteří z festivalu dělají domov, jehož srdcem je svobodná, přátelská a podmanivá komunita. Sami organizátoři na svých stránkách představují festival jako moment v roce, kdy lidé spojí své kreativní síly, prozkoumají svoje nejdivočejší představy a poznají tisíce nových lidí, kteří chtějí přesně to samé. Secret Garden Party se odehrává koncem července a lístky stojí okolo 130 liber, ale počítejte s tím, že jsou vyprodané několik měsíců dopředu. Na festivalu je 16 arén a umělci jak známí, tak i ti zatím nepovšimnutí. V roce 2011 vystoupí například Leftfield, Blondie a Mylo.
The Big Chill
Big Chill se poprvé odehrál před 16 lety jako série party v Londýně. Dnes pro mnoho návštěvníků ale znamená spíš způsob života než jen festival. Mimo svého vizuálního zpracování je také známý pro hnutí New Age (Nový věk), unikátní filozofické a náboženské vnímání. Proto je na Big Chill mimo skvělé hudby i spousta alternativních léčitelů, terapeutů a masérů. Mimoto se festival koná na velké ploše přímo před malebnými Malvern Hills. Ze známých umělců zde už vystoupili Zero 7, The Cinematic Orchestra, LTJ Bukem, Lamb, Royksopp, Thievery Corporation, Leonard Cohen, Basement Jaxx, Dylan Moran, Massive Attack, Lily Allen, Thom Yorke, Explosions in the Sky, Tinie Tempah nebo Bonobo. Big Chill se odehrává na začátku srpna a lístky stojí okolo 170 liber. V roce 2011 budou tahouny Kanye West, Chemical Brothers, Jessie J a Rodrigo Y Gabriela.
Download
Download je třídenní rockový festival a podle toho se také jmenuje. Download znamená nelegální sdílení hudby a rock je zase rebelským žánrem hudby. Na festivale už vystoupili skupiny jako Iron Maiden, Audioslave, Marilyn Manson, Apocalyptica, Metallica, HIM, Linkin Park, Korn, Lostprophets, Black Sabbath, System of a Down, Nightwish, Guns N’Roses , The Prodigy, My Chemical Romance, Iron maiden, Evanescence, Pendulum, Cavalera Conspiracy, Limp Bizkit, AC/DC nebo Aerosmith. V roce 2011 byli hlavními tahouny Def Leppard, The Darkness, System of a Down, Linkin Park, Pendulum, Korn, Avenged Sevenfold, Alice Cooper a The Cult. Festival se většinou koná na začátku června a lístky na něj stojí okolo 160 liber.
T in the Park
T in the Park je největší skotský festival, který si už dnes vybudoval reputaci konkurující všem ostatním festivalům na jihu Británie. Navíc se dokonce dostal na pozici toho nejhlasitějšího, nejdivočejšího a nejbláznivějšího festivalu v zemi. Mimo sedmi scén zde najdete i velký jarmark, bio potraviny a spoustu stánků. V minulých letech zde vystoupili například Oasis, The Chemical Brothers, Foo Fighters, Basement Jaxx, Morcheeba, Air, R.E.M., Coldplay, Tricky, Royksopp, The Strokes, Massive Attack, Muse, Greenday, The Prodigy, red Hot Chili Peppers, Sigur Rós, Kasabian, Queens of the Stone Age nebo Eminem. V roce 2011 zde mimo jiné vystoupí i Arctic Monkeys, Coldplay, Foo Fighters, Pulp a The Strokes. Festival se koná na začátku července a vstupenky na něj stojí okolo 200 liber.
V Festival
V Festival vznikl, když se rocková skupina Pulp rozhodla vystoupit venku pod širým nebem. V Festival je proto původem rockový festival, ale poslední dobou zde uvidíte i spoustu popových vystoupení. Festival se odehrává ve dvou parcích zároveň a skupiny vystupují na jednom místě v sobotu a v neděli se prohodí. Oba dva parky dodávaji festivalu historický nádech , jelikož v jednom z parků je panské sídlo ze 17. století a v druhém zase několik neoklasických stavení. V minulých letech zde už vystoupili Tricky, The Prodigy, Foo Fighters, James Brown, Robbie Williams, Moby, Massive Attack, Red Hot Chili Peppers, Coldplay, Muse nebo Radiohead. V roce 2011 jsou hlavními tahouny Rihanna, Eminem, Dizzee Rascal, Chase & Status, Arctic Monkeys nebo Tinie Tempah. Lístky stojí okolo 180 liber a festival se koná uprostřed srpna.
Latitude
O festivalu Latitude, který je mezi festivaly spíš nováčkem, se říká, že je podobný spíš festivalům na kontinentální Evropě než v Británii. Mimoto, že Latitude přiláká spoustu známých umělců, je také populární pro výtvarné umění, divadlo a další vystoupní. Je zde i malé jezírko kolem kterého je oblíbené večer posedávat. Na Latitude už vystoupili třeba Kate Nash, Dylan Moran, The Zutons, Franz Ferdinand, Sigur Rós, Pet Shop Boy a The xx. V roce 2011 jsou hlavními tahouny The National, Suede a Paolo Nutini. Lístky stojí okolo 180 liber a festival se koná uprostřed července.
Pokud se vám ani jeden z výše navrhovaných festivalů nezamlouvá, vyhledat ten správný si můžete na zde. Také počítejte s tím, že návštěva festivalu ve Velké Británii vás vyjde dráž nejen kvůli nákladům na cestu, ale i kvůli tomu, že vstupenky jsou většinou o dost dražší než na festivaly ve zbytku Evropy. Navíc si nezapomeňte vybrousit angličtinu, například můžete jet na jazykové kurzy. Jazykové kurzy angličtina způsobí, že zlepšená angličtina se vám bude hodit nejen při zařizování vašeho festivalového výletu, ale hlavně budete o dost sebevědomější při komunikaci s dalšími účastníky festivalu.

Další články v magazínu

Londýnská folk-punková senzace Skinny Lister míří začátkem února do Prahy

Londýnská folk-punková senzace Skinny Lister míří začátkem února do Prahy

Britská pětice troublemakerů Skinny Lister hraje pořádně nabušený folk s nepopíratelnými prvky punku a během toho se elegantně vznáší na vlnách tradiční irské muziky. Jejich hudba se žene v rychlém tempu, je plná dravých rytmů a jestli si n...

číst celé →
Kafka Band po pražském křtu zamíří s albem Der Process do Německa

Kafka Band po pražském křtu zamíří s albem Der Process do Německa

Formace Kafka Band po pondělním, již vyprodaném, pražském křtu představí své nové album Der Process (Proces) také v Německu. V lednu vystoupí v Stuttgartu a Mnichově, v únoru v Lipsku a v červnu v Cottbusu. Kapela nekoncertuje na domácí půd...

číst celé →
Festival Blues Alive začíná 16. listopadu. Zahraje třicet kapel včetně G. Love & Special Sauce nebo Roberta Finleyho.

Festival Blues Alive začíná 16. listopadu. Zahraje třicet kapel včetně G. Love & Special Sauce nebo Roberta Finleyho.

Festival Blues Alive, který proběhne od 16. do 18. listopadu již po sedmadvacáté, nabídne na dvou pódiích v šumperském Domě kultury celkem přes třicet účinkujících. „Uvedeme velké americké bluesové hvězdy, ať už jejich vůbec první tuzemský...

číst celé →
Avril Lavigne, Corey Taylor, Parkway Drive nebo Pendulum? Rock for People oznámil další jména příštího ročníku

Avril Lavigne, Corey Taylor, Parkway Drive nebo Pendulum? Rock for People oznámil další jména příštího ročníku

První listopadový den přinesl pořádně nadupaný balíček kapel, které příští léto od 12. do 15. června 2024 zahrají na 28. ročníku festivalu Rock for People v hradeckém Parku 360. Fanoušci se mohou těšit na nespoutanou rockerku Avril Lavigne,...

číst celé →
Prodej vstupenek na koncert Eda Sheerana startuje 26. 10.

Prodej vstupenek na koncert Eda Sheerana startuje 26. 10.

Zpěvák nabídne jedinečný open-air koncert v Hradci Králové v Parku 360 – 27. července 2024 Ed Sheeran zaručeně potěší své fanoušky hity jako Shape of You, Thinking Out Loud nebo Perfect. Jeho MATHEMATICS TOUR navazuje na rekordní ameri...

číst celé →
Festival Spectaculare 2021

Festival Spectaculare 2021

Festival Spectaculare představí i letos to nejzajímavější ze současné alternativní scény napříč hudebními styly, ať je to elektronika, vážná hudba, jazz či ambient, a to s přesahy do dalších uměleckých žánrů. Akce opět proběhnou nejen v kla...

číst celé →
Hlavní strana Magazín Festival Spectaculare 2021

© 2024 Festivaly.eu