Trendy Leoš Mareš Anna K. Raego VOJTĚCH DYK & D.Y.K. Škwor Jiří Korn

Velikonoční Mikulov přináší oslavu tradic a řemesel

Tiskové zprávy

Velikonoční Mikulov přináší oslavu tradic a řemesel

Velikonoční svátky ve starobylém Mikulově přinášejí bohaté oslavy a město také otevírá novou turistickou sezónu. Návštěvníky čeká velikonoční jarmark, ochutnávky vín, zpřístupnění historických památek, koncerty různých hudebních žánrů a bohatý kulturní program pro celou rodinu.

Už na zelený čtvrtek se můžete na odpoledním workshopu v EAT ART GALLERY naladit na velikonoční svátky a užít si jarní pohodu při pečení velikonočních beránků a perníčků, další tvůrčí dílny pro veřejnost zde pokračují i v pátek a sobotu.

V sobotu na Náměstí otevírá v 11 hodin velikonoční jarmark, kde se návštěvníci setkají s ukázkami tradičních řemesel i velikonočních rukodělných technik, jako je pletení pomlázek, zdobení kraslic a perníčků. Na venkovním pódiu tradice moravských Velikonoc připomenou Národopisný soubor Pálava, dětský národopisný soubor Palavánek a Palavěnka s představením lidové hudby, písní a tanců. Naváže pěvecký sbor místní ZUŠ a dechová hudba Mikulovanka.

Odpoledne se pak budou střídat na pódiu i mezi posluchači příznivci cimbálky i mladých kapel – zahájí kyjovská kapela Helemese, hrající podle svého vyjádření „šraml-šanson-bigbít, neboli rychlou, energickou, nástrojově barevnou a srdcem zahranou muziku bez přehnaných virtuozních výkonů a složitostí“. Následuje cimbálová muzika Kasanica, která přinesla svou láskou k lidové písni během 30 let své existence již mnoho radosti. V podvečer akci zakončí koncert gaelic - rockové kapely Claymore, inspirované irskou a skotskou hudbou, v níž zazní i pravé skotské dudy. V 17 hodin je v Dietrichsteinské hrobce možné v poslechnout si slavnostní tóny barokní hudby v interpretaci Libora Janečka a Jitky Čudlé.

Také velikonoční neděle bude patřit velikonočnímu jarmarku a uměleckým vystoupením. Představí se dětský folklorní soubor Jarabáček z Drnholce, vystoupí půvabné mikulovské mažoretky a zazpívají Mužáci z Březí. Od půl dvanácté jsou diváci všech generací zváni na tři velikonoční představení divadelního spolku Kvelb, jehož kombinace loutkového, alternativního a pouličního divadla v Mikulově sklidilo velký úspěch již na Vánocích pod radnicí. Závěr programu bude patřit country skupině Čtyřlístek z Březí.

Také milovníci vína si v programu přijdou na své. Čekají na ně velikonoční ochutnávky mladých vín, otevření archivních vinných sklepů či prohlídky místních vinařství. Zajímavá bude jistě i prohlídka mikulovského pivovaru Mamut.

Pro děti jsou během víkendu připraveny v tanečním sále Městského úřadu velikonoční tvůrčí dílničky a v sobotu Dům dětí a mládeže pořádá v zámecké zahradě tradiční a oblíbené Hledání velikonočních vajíček.

Také Mikulovské restaurace a hotely nabídnou speciální gastronomická menu. Zvláštní velikonoční program připravily hotely Galant, Eliška, Templ, Hostinec U Zajíce, vinný sklep Pod Kozím hrádkem a kavárna Dolce Vita, kteří zvou nejenom na ochutnávky, ale také na hudební večery. Během velikonočních svátků budou zpřístupněny historické památky, je možné využít kostýmovaných prohlídek v Dietrichsteinské hrobce, vystoupit s průvodcem na Svatý kopeček a seznámit se s bohatou historií města.

Město svou koncepcí chce oslovit jak turisty a posílit atraktivitu města během celého roku, tak nabídnout tvůrčí a hodnotný program svým obyvatelům. Organizátoři se snaží nabídnout jim dostatek podnětů pro všechny generace, aby na svátky z města mikulovští neodjížděli, ale naopak zvali do města své známé a rodiny.

Další články v magazínu

Londýnská folk-punková senzace Skinny Lister míří začátkem února do Prahy

Londýnská folk-punková senzace Skinny Lister míří začátkem února do Prahy

Britská pětice troublemakerů Skinny Lister hraje pořádně nabušený folk s nepopíratelnými prvky punku a během toho se elegantně vznáší na vlnách tradiční irské muziky. Jejich hudba se žene v rychlém tempu, je plná dravých rytmů a jestli si n...

číst celé →
Kafka Band po pražském křtu zamíří s albem Der Process do Německa

Kafka Band po pražském křtu zamíří s albem Der Process do Německa

Formace Kafka Band po pondělním, již vyprodaném, pražském křtu představí své nové album Der Process (Proces) také v Německu. V lednu vystoupí v Stuttgartu a Mnichově, v únoru v Lipsku a v červnu v Cottbusu. Kapela nekoncertuje na domácí půd...

číst celé →
Festival Blues Alive začíná 16. listopadu. Zahraje třicet kapel včetně G. Love & Special Sauce nebo Roberta Finleyho.

Festival Blues Alive začíná 16. listopadu. Zahraje třicet kapel včetně G. Love & Special Sauce nebo Roberta Finleyho.

Festival Blues Alive, který proběhne od 16. do 18. listopadu již po sedmadvacáté, nabídne na dvou pódiích v šumperském Domě kultury celkem přes třicet účinkujících. „Uvedeme velké americké bluesové hvězdy, ať už jejich vůbec první tuzemský...

číst celé →
Avril Lavigne, Corey Taylor, Parkway Drive nebo Pendulum? Rock for People oznámil další jména příštího ročníku

Avril Lavigne, Corey Taylor, Parkway Drive nebo Pendulum? Rock for People oznámil další jména příštího ročníku

První listopadový den přinesl pořádně nadupaný balíček kapel, které příští léto od 12. do 15. června 2024 zahrají na 28. ročníku festivalu Rock for People v hradeckém Parku 360. Fanoušci se mohou těšit na nespoutanou rockerku Avril Lavigne,...

číst celé →
Prodej vstupenek na koncert Eda Sheerana startuje 26. 10.

Prodej vstupenek na koncert Eda Sheerana startuje 26. 10.

Zpěvák nabídne jedinečný open-air koncert v Hradci Králové v Parku 360 – 27. července 2024 Ed Sheeran zaručeně potěší své fanoušky hity jako Shape of You, Thinking Out Loud nebo Perfect. Jeho MATHEMATICS TOUR navazuje na rekordní ameri...

číst celé →
Festival Spectaculare 2021

Festival Spectaculare 2021

Festival Spectaculare představí i letos to nejzajímavější ze současné alternativní scény napříč hudebními styly, ať je to elektronika, vážná hudba, jazz či ambient, a to s přesahy do dalších uměleckých žánrů. Akce opět proběhnou nejen v kla...

číst celé →
Hlavní strana Magazín Festival Spectaculare 2021

© 2024 Festivaly.eu