Trendy Leoš Mareš Judas Priest Tom Odell Bryan Adams Rockové Velikonoce 2024 Melanie Martinez

ČESKO-NĚMECKÁ JAZZOVÁ SCÉNA V BOSKOVICÍCH

Tiskové zprávy

ČESKO-NĚMECKÁ JAZZOVÁ SCÉNA V BOSKOVICÍCH

Na jazzové scéně ve skleníku se každým rokem představují zkušené i začínající kapely z Německa a České republiky. Dramaturgům se pro tento ročník opět podařilo připravit program, který určitě potěší i nejnáročnější příznivce jazzové hudby. Během dvou večerů se zde představí tyto významné osobnosti jazzových scén obou zemí:

Beata Hlavenková trio

Klavíristka, skladatelka a aranžérka Beata Hlavenková patří k nejzajímavějším hudebníkům současné nejen jazzové scény. Krom jazzu a koncertování s vlastním triem, dlouhodobě spolupracuje s Lenkou Dusilovou. Mezi její poslední projekty patří spolupráce na symfonickém albu Zvon Ivy Bittové (2012). Momentálně připravuje nadžánrové, čistě klavírní album – Théodóros, které vyjde na podzim 2013. Na basu ji doprovází prešovský rodák Rastislav Uhrík (Vertigo kvintet, Lanugo, Matěj Benko) a momentálně v Berlíně studující bubeník Martin Novák (Lenka Dusilová, Jan Kořínek, Lanugo, Infinite Quintet).

Dorschner-Kaczinsky (GER)

Drážďanský saxofonista a experimentátor Hartmut Dorschner, který je také neúnavným propagátorem freejazzové hudby a rozhodně jednou z hlavních postav na německé freejazzové scéně, si přizval ke spolupráci hráče na bicí nástroje Raye Kaczhinskeho. V Boskovicích se toto duo představí s programem improvizované hudby, která ovšem opouští linii klasického freejazzu a pracuje programově i s částečně připravenými melodickými motivy.

Twain (GER)

Twain (v překladu Dvojka), jsou dva docenti z hudební akademie v Drážďanech, kteří se navzájem znají mnoho let a jejich hudební cesty se nekříží poprvé. V Boskovicích nabídnou strhující směs koncertní hudby, popu a sefarského jazzu, a to jak vlastní kompozice, tak i známé skladby ve vlastní úpravě.

Pitch Bender

Pitch Bender je soul-jazzová formace hrající autorské skladby na pomezí soulu, jazzu a funky. Výraznou osobností je zpěvačka Simona Fehérová s velmi specifickým hlasem plným groovu a feelingu, která je též autorkou textů a vyhrála cenu za nejlepší sólový výkon v soutěži Jazz Talent roku 2009 v pražském Jazz Docku.

Schmetterling (GER)

Trio Schmetterling vás vezme na cestu do svých vlastních hudebních sfér. Jejich hudba slyšitelně ovlivněná post-rockem, experimentální hudbou, minimalismem, avantgardou a jazzem, je přesto 1 jedinečná a rozhodně ne nahodilá. Sestava je sice klasická, ale jinak tu klasické není nic. Kytara řve, basa zpívá a bubny vyprávějí příběh. Trio vytváří melodie, které kontrastují s rytmy a vytvářejí překvapující dynamiku.

Vladimíra Krčková a Martin Brunner

Zpěvačka Vladimíra Krčková a klavírista Martin Brunner začali spolupracovat – v současné době velmi prozaickým způsobem – díky Facebooku. Vladimíra má totiž zvyk psát na svou zeď místo statusů básně a Martin právě hledal poezii, kterou by zhudebnil... Výsledkem toho je rychle vznikající projekt jazz-popových art songů, který v současné době koncertně můžete slyšet v okouzlující komorní verzi, pouze zpěv a klavír.

No Kissing (GER)

Werner Neumann je profesor hry na kytaru na hudební akademii v Lipsku a v tomto projektu si ke spolupráci přizval mladou hráčku na bicí nástroje Evu Klese. Ta si tuto možnost vysloužila kromě svých nesporných hráčských kvalit i získáním ocenění talent roku na Jazzovém festivalu v Lipsku.

Nano Illusions

Čtveřice talentovaných a energických muzikantů, kteří spolu rádi jsou, hrají a tvoří. Jejich tvorbou lze označit jako pop, který je výrazně doplněn prvky elektroniky, jazzu i alternativy. Celé této směsici přidávají na originalitě české texty, jejichž autorkou je frontmanka kapely Marta Kloučková.

Další články v magazínu

Londýnská folk-punková senzace Skinny Lister míří začátkem února do Prahy

Londýnská folk-punková senzace Skinny Lister míří začátkem února do Prahy

Britská pětice troublemakerů Skinny Lister hraje pořádně nabušený folk s nepopíratelnými prvky punku a během toho se elegantně vznáší na vlnách tradiční irské muziky. Jejich hudba se žene v rychlém tempu, je plná dravých rytmů a jestli si n...

číst celé →
Kafka Band po pražském křtu zamíří s albem Der Process do Německa

Kafka Band po pražském křtu zamíří s albem Der Process do Německa

Formace Kafka Band po pondělním, již vyprodaném, pražském křtu představí své nové album Der Process (Proces) také v Německu. V lednu vystoupí v Stuttgartu a Mnichově, v únoru v Lipsku a v červnu v Cottbusu. Kapela nekoncertuje na domácí půd...

číst celé →
Festival Blues Alive začíná 16. listopadu. Zahraje třicet kapel včetně G. Love & Special Sauce nebo Roberta Finleyho.

Festival Blues Alive začíná 16. listopadu. Zahraje třicet kapel včetně G. Love & Special Sauce nebo Roberta Finleyho.

Festival Blues Alive, který proběhne od 16. do 18. listopadu již po sedmadvacáté, nabídne na dvou pódiích v šumperském Domě kultury celkem přes třicet účinkujících. „Uvedeme velké americké bluesové hvězdy, ať už jejich vůbec první tuzemský...

číst celé →
Avril Lavigne, Corey Taylor, Parkway Drive nebo Pendulum? Rock for People oznámil další jména příštího ročníku

Avril Lavigne, Corey Taylor, Parkway Drive nebo Pendulum? Rock for People oznámil další jména příštího ročníku

První listopadový den přinesl pořádně nadupaný balíček kapel, které příští léto od 12. do 15. června 2024 zahrají na 28. ročníku festivalu Rock for People v hradeckém Parku 360. Fanoušci se mohou těšit na nespoutanou rockerku Avril Lavigne,...

číst celé →
Prodej vstupenek na koncert Eda Sheerana startuje 26. 10.

Prodej vstupenek na koncert Eda Sheerana startuje 26. 10.

Zpěvák nabídne jedinečný open-air koncert v Hradci Králové v Parku 360 – 27. července 2024 Ed Sheeran zaručeně potěší své fanoušky hity jako Shape of You, Thinking Out Loud nebo Perfect. Jeho MATHEMATICS TOUR navazuje na rekordní ameri...

číst celé →
Festival Spectaculare 2021

Festival Spectaculare 2021

Festival Spectaculare představí i letos to nejzajímavější ze současné alternativní scény napříč hudebními styly, ať je to elektronika, vážná hudba, jazz či ambient, a to s přesahy do dalších uměleckých žánrů. Akce opět proběhnou nejen v kla...

číst celé →
Hlavní strana Magazín Festival Spectaculare 2021

© 2024 Festivaly.eu