Trendy Raego Beats For Love 2024 Škwor André Rieu Leoš Mareš Rammstein Pražský Majáles 2024 Olympic Dream Theater

Festival jazzové hudby v Kaštanu 15.–18. května 2014

2014 Tiskové zprávy

Festival jazzové hudby v Kaštanu 15.–18. května 2014

Festival jazzové hudby v Kaštanu s poetickým názvem Jazznění představí ryze česká jména a na své si přijdou milovníci klasičtějšího jazzu i příznivci žánrových přesahů a experimentů.

První festivalový den uslyšíme v hlavní roli piano a celý program Jazznění otevře jeden z nejvýznamnějších českých pianistů současnosti Vojtěch Procházka. Nechme se překvapit, zda své vystoupení pojme čistě akusticky nebo ne, v každém případě však bude experimentovat! Do klidnějších vod, pevněji ukotvených v jazzové tradici, nás poté zavede Martin Brunner Trio. A návštěvníkovi se nabízí jedinečná možnost srovnat naprosto rozdílné přístupy k jednomu nástroji.

Následující dva večery zahájí představitelé nejmladší generace jazzové kytary. Tomáš Mika si posluchače získá svým smyslem pro humor a žánrovým nadhledem, Deep-m-ocean je pak zavedou do svých vlastních hudebních vesmírů inspirovaných např. tvorbou Avishaie Cohena či Kurta Rosenwinkela. Následovat je na pódiu budou silné osobnosti české jazzové scény: všestranný, nejen jazzový, hudebník Tomáš Sýkora se svým projektem Nedaba a Ondřej Štveráček, pojem a osobnost přesahující dalece hranice české scény, který se v kvartetu obklopil neméně výraznými osobnostmi světového jazzu.

Závěr letošního Jazznění bude experimentálnější. Osobité skladby Lucie Páchové v jejím nezaměnitelném podání představí skupina Talaqpo a skupina SWOMP, kterou založil při studiích na JAMU Michal Wróblewski, v Praze poprvé předvede své kompozice silně ovlivněné minimalismem Stevea Reicha.

Program festivalu doplní workshop a výstava. Před nedělním koncertem členové skupiny SWOMP (tři z nich jsou pedagogové brněnské JAMU) zasvětí návštěvníky do možností a způsobů práce se zvukem, rytmem a kompozicí. V roli výtvarníka se návštěvníkům představí Marcel Bárta výstavou nazvanou PRO ZA TÍM (o světle, tichu a jiných věcech). Jeho nejnovější obrazy se většinou pohybují jen v bílošedých tónech, vznikají za spolupráce papíru, světla a jeho odrazu. Jejich společným jmenovatelem je ticho, světlo a prostor, tyto dnes stále vzácnější jevy.

Program

15. května 20.00

Vojtěch Procházka

Vojtěch Procházka je i přes svůj mladý věk jedním z nejvýznamnějších českých pianistů a skladatelů na poli jazzu a improvizované hudby. Ve své tvorbě hojně využívá zvukových možností preparovaného klavíru, elektronických kláves a syntezátorů. Studoval indickou klasickou hudbu, jazz a kompozici na CNSM v Paříži a je držitelem titulu Master's degree in improvised music z NMH v Oslu.

www.vertigoquintet.com/pages/cz/foto/vojtech-prochazka.php
Martin Brunner Trio

Martin Brunner Trio je kapela v klasickém obsazení jazzového tria, věnuje se však interpretaci výhradně vlastních originálních skladeb. Během své existence již vystupovala na všech významných jazzových festivalech v České republice a natočila tři studiová alba: Behind The Clouds (2009, Arta), Still Warm To Touch (2012, Arta) a Morning Walks (2013, Animal Music). Posledně jmenované CD je projektem spojení tria se smyčcovým kvartetem Epoque Quartet. Tento cyklus skladeb zazněl také na koncertě v Pardubicích, kdy byl koncert zaznamenán rozhlasem a vysílán na ČRo Vltava a pod hlavičkou Evropské vysílací unie (EBU) také jako součást prestižní řady jazzových koncertů do Evropy. Skladba „Behind The Clouds“ ze stejnojmenného CD získala ocenění v soutěži pořádané OSA a Bohemia Jazz Fest jako „Nejlepší jazzová skladba roku 2010“.

www.martinbrunner.cz

Složení: Martin Brunner – piano, Rastislav Uhrík – kontrabas, Tomáš Hobzek – bicí

16. května 20.00

Tomáš Mika Trio

Tomáš Mika patří k nejmladší generaci české jazzové scény (v současnosti studuje třetím rokem na VOŠ Jaroslava Ježka) a jeho nově vzniklé uskupení se zabývá převážně moderní interpretací jazzových standardů. Mezi zásadní elementy, se kterými trio pracuje, patří spontánní improvizace, komunikace mezi členy a práce s prostorem. Kytarový um Tomáše Miky tak v sobě snoubí tradiční pojetí jazzové kytary vycházející ze stylu Django Reinhardta, moderní postupy jazzové harmonie i principy volné improvizace.

Složení: Tomáš Mika – kytara, Ondřej Komárek – kontrabas, Petr Mikeš – bicí

Nedaba

Nedaba, kapela vedená skladatelem, aranžérem a pianistou Tomášem Sýkorou, vznikla v roce 2003. Svým repertoárem se zařazuje do oblasti moderního jazzu a zaměřuje se výhradně na vlastní tvorbu. Jednotlivé osobnosti této kapely se uplatňují i v jiných hudebních souborech, ať už jako sólisté nebo sidemani. V únoru roku 2009 vydala Nedaba debutové CD „Songs about...“. V roce 2013 dostala kapela ocenění OSA za nejlepší jazzovou skladbu roku. V současné době Nedaba vystupuje s novým repertoárem.

www.tomassykora.com/nedaba/

Složení: Tomáš Sýkora – piano, David Fárek – saxofon, Miroslav Nosek – kytara, Jarek Šimíček – kontrabas, Marek Urbánek – bicí

17. května 20.00

Deep-m-ocean
Deep-m-ocean je formace mladých hudebníků z Valašska. Zvuk vycházející z jazzového tria s kytarou v podání talentovaného Jose De La Hoze, podpořenou šlapavou čerpá inspiraci v moderním jazzu a fusion, např. ve skladbách Kurta Rosenwinkela nebo Avishai Cohena. Svůj výraz staví na improvizaci a vystoupení označují za výpravy do nových hudebních vesmírů, jejichž znakem je neopakovatelnost.

www.facebook.com/deepmocean
Složení: Petr Nohavica – bicí, Martin Gerla – baskytara, Jose De La Hoze – kytara

Ondřej Štveráček Quartet

Ondřej Štveráček patří k nejvýraznějším postavám současného jazzu v Česku a spolupracuje s dalšími výraznými hráči pohybujícími se ve středoevropském regionu i mimo něj (např. Dave Liebman, Jerry Bergonzi, George Mraz, Ida Kellarová, Matuš Jakabčic, David Dorůžka, Oskar Rozsa, Jaromír Honzák...). Jeho hra na tenorsaxofon je silně inspirovaná jazzovou tradicí, reprezentuje dokonale zvládnuté řemeslo a jeho tónový témbr a expresivní styl hry mu přinesli označení „český Coltrane“.

Quarteto tvoří kromě lídra ještě americký a v Praze usazený pianista a hráč na Hammondovy varhany Brian Charette (nominace na Grammy) a dva slovenští muzikanti, kontrabasista Tomáš „Kaštan“ Baroš a bubeník Marián Ševčík (Slovenská cena Jazzman roku 2008). Debutové album What's Outside z roku 2010 bylo nominované na cenu Anděla jako nejlepší jazzové album roku 2010 a v minulém roce kapela natočila druhou studiovou desku The Form.

www.ondrejstveracek.com
Složení: Ondřej Štveráček – tenorsaxofon, Brian Charette – piano, Hammondovy varhany, Tomáš „Kaštan“ Baroš – kontrabas, Marián Ševčík – bicí

18. května 17.00 workshop

SWOMP
Skupina si pro návštěvníky festivalu připravila krom samotného vystoupení i workshop, na kterém představí možnosti a způsoby práce se zvukem, rytmem, kompozicí atd. a pokusí se do společné improvizace, kterou bude workshop zakončen zapojit i přítomné publikum.

18. května 19.00
Talaqpo

Talaqpo je osvěžující novinkou na české alternativní a jazzové scéně. Ve své hudbě kombinuje hned několik vlivů – kromě jazzu a soudobé improvizace jsou v jejich tvorbě slyšet indické taly a ragy, liché balkánské rytmy, orientální stupnice, minimalistické patterny, ale i neotřelé nášlápnuté groovy. Jejich exotičnosti přispívají texty ve středoasijských jazycích. Talaqpo hledají špinavý, animální, nekonvenční a neuhlazený zvuk. Nevšední instrumentaci kapely – housle (Milan Jakeš), violoncello (Šimon Marek), bicí (Jan Chalupa) doplňuje originální vokál Lucie Páchové, která je zároveň i autorkou všech skladeb.

Složení:Milan Jakeš – housle, Šimon Marek – violoncello, Jan Chalupa – bicí, Lucie Páchová – vokály

SWOMP

SWOMP je kapela oscilující mezi světem klasické minimalistické hudby a světem moderního jazzu. Pracuje v kompozicích Michala Wróblewského s neobvyklým zvukovým spektrem, který má k dispozici především díky
kombinaci marimby a dvou dechových nástrojů, to vše doplňuje energická rytmika. Hudba kapely má několik poloh. Od sonorické improvizace přes minimalistické skladby inspirované skladatelem Stevem Reichem až po expresivní jazzové kompozice. Důležitou složkou této skupiny je živá interakce, díky které vzniká na koncertech v jednotlivých skladbách pokaždé jiná atmosféra.

www.wroblewski.cz
Název SWOMP je složeninou prvních písmen jmen členů kapely:

Kamil Slezák – bicí nástroje, Michal Wróblewski – altsaxofon, basklarinet, Martin Opršál – marimba, perkuse, Vladimír Micenko – kontrabas, Jan Přibil – trubka

Výstava

8.–31. 5. 2014

Marcel Bárta – PRO ZA TÍM (o světle, tichu a jiných věcech)

Jako výtvarník je samouk. Roku 2007 vytváří své první světelné koláže, které jsou použity jako ilustrace v knize básní „Hory Na hurá“ od Davida Růžičky (2010), vytváří obaly CD a plakáty na zakázku svých přátel. Jeho tvorba je velmi rozmanitá, od obrazů malých formátů vytvořených křídou na smirkový papír, světelných koláží, olejů a akrylových obrazů, pastelů, až po různé objekty z drátu nebo z nalezených předmětů. V létě roku 2012 absolvoval svou první společnou výstavu ve Frišově vile v Plzni, dále vystavoval v pražské A&A Galerii, zúčastnil se přehlídky západočeských výtvarníků „Chebské dvorky 2013“ a v témže roce absolvoval svou první samostatnou výstavu v plzeňském ateliéru Bery Designer.

Jeho nejnovější obrazy, pohybující se většinou jen v bílošedých tónech, vznikají za spolupráce papíru, světla a jeho odrazu, vyvolávají pocit mlhavých, matně světélkujících krajin, měst a neidentifikovatelných předmětů, jejichž společným jmenovatelem je ticho, světlo a prostor, tyto dnes stále vzácnější jevy. Pro život těchto obrazů je proto nutné denní světlo. S postupujícím dnem se proměňují a k večeru zhasínají.

Další články v magazínu

Londýnská folk-punková senzace Skinny Lister míří začátkem února do Prahy

Londýnská folk-punková senzace Skinny Lister míří začátkem února do Prahy

Britská pětice troublemakerů Skinny Lister hraje pořádně nabušený folk s nepopíratelnými prvky punku a během toho se elegantně vznáší na vlnách tradiční irské muziky. Jejich hudba se žene v rychlém tempu, je plná dravých rytmů a jestli si n...

číst celé →
Kafka Band po pražském křtu zamíří s albem Der Process do Německa

Kafka Band po pražském křtu zamíří s albem Der Process do Německa

Formace Kafka Band po pondělním, již vyprodaném, pražském křtu představí své nové album Der Process (Proces) také v Německu. V lednu vystoupí v Stuttgartu a Mnichově, v únoru v Lipsku a v červnu v Cottbusu. Kapela nekoncertuje na domácí půd...

číst celé →
Festival Blues Alive začíná 16. listopadu. Zahraje třicet kapel včetně G. Love & Special Sauce nebo Roberta Finleyho.

Festival Blues Alive začíná 16. listopadu. Zahraje třicet kapel včetně G. Love & Special Sauce nebo Roberta Finleyho.

Festival Blues Alive, který proběhne od 16. do 18. listopadu již po sedmadvacáté, nabídne na dvou pódiích v šumperském Domě kultury celkem přes třicet účinkujících. „Uvedeme velké americké bluesové hvězdy, ať už jejich vůbec první tuzemský...

číst celé →
Avril Lavigne, Corey Taylor, Parkway Drive nebo Pendulum? Rock for People oznámil další jména příštího ročníku

Avril Lavigne, Corey Taylor, Parkway Drive nebo Pendulum? Rock for People oznámil další jména příštího ročníku

První listopadový den přinesl pořádně nadupaný balíček kapel, které příští léto od 12. do 15. června 2024 zahrají na 28. ročníku festivalu Rock for People v hradeckém Parku 360. Fanoušci se mohou těšit na nespoutanou rockerku Avril Lavigne,...

číst celé →
Prodej vstupenek na koncert Eda Sheerana startuje 26. 10.

Prodej vstupenek na koncert Eda Sheerana startuje 26. 10.

Zpěvák nabídne jedinečný open-air koncert v Hradci Králové v Parku 360 – 27. července 2024 Ed Sheeran zaručeně potěší své fanoušky hity jako Shape of You, Thinking Out Loud nebo Perfect. Jeho MATHEMATICS TOUR navazuje na rekordní ameri...

číst celé →
Festival Spectaculare 2021

Festival Spectaculare 2021

Festival Spectaculare představí i letos to nejzajímavější ze současné alternativní scény napříč hudebními styly, ať je to elektronika, vážná hudba, jazz či ambient, a to s přesahy do dalších uměleckých žánrů. Akce opět proběhnou nejen v kla...

číst celé →
Hlavní strana Magazín Festival Spectaculare 2021

© 2024 Festivaly.eu