Trendy Judas Priest Leoš Mareš Rockové Velikonoce 2024 Beats For Love 2024 André Rieu Bryan Adams

Literatúra na Pohode 2016 a posledných 1000 permanentiek

Literatúra na Pohode 2016 a posledných 1000 permanentiek

Kníhkupectvo s výberom kníh šitým pre festival, kaviareň Foxford, workshopy, čítačky, diskusie a autogramiády s autormi kníh prinesie Literárny stan Martinus.sk. V programe budú aj obľúbené formáty liteRAPtúra, Slam Poetry či premietanie študentských filmov z Festivalu Áčko. Hlavným ťahákom tohtoročného programu je rozhovor s nórskou reportérkou Åsne Seierstad, autorkou knihy „Jeden z nás: Príbeh o Nórsku“, ktorá je mrazivým príbehom o masovom vrahovi Andersovi Breivikovi.

PIATOK

9:00 – 11:00 Literárny cirkus KK Bagalu

Aj tento rok bude na Pohode cirkus, v ktorom sa žongluje so slovami. Vydavateľstvo KK Bagalu oslavuje štvrťstoročie a vo svojom cirkuse privíta mená ako Dušan Mitana, Boris Farkaš, Márius Kopcsay,  Peter Balko, Soňa Uriková, Laco Kerata, Tomáš Varga a Marek Vadas. Nasleduje  autogramiáda.

11:00 – 12:00

25 rokov vydavateľstva Modrý Peter

Básne čítajú Ivan Štrpka, Juraj Briškár (finalista Anasoft litera), Ľuboš Bendzák a zakladateľ vydavateľstva a básnik Peter Milčák. 

12:00 - 13:00

Ako začať písať?

Katarína Čavojová a Lenona Štiblaríková pripravili workshop pre začínajúcich autorov. Aké sú najčastejšie chyby, ktoré robia autori pri oslovovaní vydavateľstiev? Čoho sa vyvarovať pri písaní?

13:00 - 13:30

Ako vzniká kniha?

Erik Fazekaš, editor z vydavateľstva Slovart, porozpráva o práci editora a o tom, aký je proces vzniku knihy a kto každý má vplyv na to, ako kniha vyzerá.

13:30 – 14:00

Peter Krištúfek

Peter Krištúfek predstaví svoj najnovší román Telá. Román o telách a telesnosti v rozličných podobách. Štyri postavy, ktorých príbehy sa prelínajú v dnešnej Bratislave. Moderuje Rudi Rus.

14:00 – 14:30

Ahoj Tato – Milý Kubo

Uvedenie knihy listov, ktoré začal písať Dežo synovi, v predtuche blížiaceho sa konca, 

s pocitom, že mu musí odovzdať svoje životné poznanie. Jakub túto výzvu opätoval 

a vznikol tak jedinečný dialóg medzi otcom a synom. Hostia: Jakub Ursiny, Ivan Štrpka, Ján Púček.

14:30 – 15:30

Åsne Seierstad Jeden z nás: Príbeh o Nórsku 

Kniha nórskej reportérky Åsne Seierstad je hlbokým pohľadom na osobu Andersa Behringa Breivika, masového vraha, muža zúfalo túžiaceho po sláve a uznaní. Príbeh o Nórsku 

zachádza do jeho detstva, opisuje traumy malého chlapca, jeho túžby po fyzickej dokonalosti a bohatstve. Rozhovor so spisovateľkou moderuje Tomáš Bella.

15:30 – 16:15

Franz Kafka 

Scénické čítanie poviedky Franza Kafku V trestaneckej kolónii v podaní Roberta Rotha a Pjoniho. 

16:30 – 17:00

O čom je dobrý preklad?

Mária Štefanková, ktorá do slovenčiny preložila Paola Giordana či Alessandra Baricca, 

a Jozef Zelizňák, vďaka ktorému spoznali slovenskí čitatelia Jø Nesba alebo Erlenda Loea, budú spolu s Jurajom Šlesarom diskutovať o práci prekladateľov a o tom, čo znamená slovné spojenie dobrý preklad.

17:00 – 18:00

Čau o piatej: Agda Bavi Pain - Východ z raja

V populárnom cykle dramatizovaných čítaní Čau o piatej vystúpia Jana Oľhová, Richard Stanke a Viktor Horján. Na záver bude beseda s autorom a krst knihy.

18:00 - 18:30

Oriental express

Arabská literatúra nie je len Tisíc a jedna noc. Expresný ponor do súčasnej arabskej literatúry s orientalistom a prekladateľom Marekom Brieškom. 

18:30 – 19:30

Rasha Abbas 

Ako by sa správal nemecký superhrdina? Ako sa žije utečenke v Nemecku? Nenechajte si ujsť originálnu autorku, jej nekonvenčné názory a poviedky plné sebairónie, popkultúrnych odkazov a surreálnych zvratov!Spisovateľka a novinárka Rasha Abbas sa narodila v sýrskej Latakii roku 1984.Moderuje Michal Hvorecký. V spolupráci s Goethe inštitútom v Bratislave.  

19:30 - 20:00

Nová beseda

Pre všetkých, ktorí milujú súvislosti, ale nemajú čas byť odborníkmi na všetko, vydáva vydavateľstvo Nová beseda útle a pestré knižky. Príďte sa rozprávať s redaktorom knihy 

Co je nového ve vzdělávání Bobom Kartousom a Terezou Hadravovou, autorkou Co je nového v estetice. Povedia vám napríklad, koľko faktov sa zmestí do sto stranovej knižky.

21:00 - 22:00

Festival Áčko premietanie

Nočné premietanie ocenených snímov študentského filmového festivalu predstaví jeho programová riaditeľka Michaela Morháčová.

23:00 - 00:00

Dmitry Glukhovsky - záznam besedy

Májovú besedu ruského autora sci-fi série Metro si prišlo do kníhkupectva Martinus.sk pozrieť približne 600 ľudí. Ak ste sa nemohli zúčastniť, pozrite si záznam!

SOBOTA

9:00 - 10:00

Kvíz Hra o tróny

Kvíz pre všetkých fanúšikov Georgea R.R. Martina a jeho série Pieseň ľadu a ohňa. Príďte si zmerať vaše znalosti tejto kultovej série s ostatnými fanúšikmi! 

10:00 - 11:00

Dejiny a súčasnosť cenzúry

O dejinách cenzúry a jej súčasných podobách sa budeme rozprávať so zamestnancom Ústavu pre českú literatúru, spisovateľom Dušanom Taragelom, literárnou vedkyňou Ivanou Taranenkovou. Ukážky číta herec Vlado Zboroň. Moderuje Fedor Blaščák.

11:00 – 13:00

Anasoft litera 2016

Beseda s tohoročnými finalistami prestížnej literárnej ceny Anasoft litera 2016.

Jaro Rihák –Mário Gešvantner 

Rút Lichnerová – Mária Hejtmánková

Peter Šulej – Simona Fochlerová 

Jana Beňová –Ján Púček

Balla – Tomáš Hučko

Vanda Rozenbergová – Katarína Kucbelová

13:00 – 14:00 

Básne SK/CZ

Pásmo súčasnej oceňovanej česko-slovenskej poézie. 

Účinkujú: Jakub Řehák, Ladislav Zedník, Peter Borkovec, Erik Šimšík, Mária Ferenčuhová, Luboš Svoboda, Erik Markovič, Mirka Ábelová. Moderuje Peter Prokopec.

14:00 – 15:00

liteRAPtúra

Literárny cirkus KK Bagalu uvádza program liteRAPtúra, v rámci ktorého vyrážajú špičky (československého) rapu do boja bez beatov a servítok, aby sa predviedli v čírom prednese svojich hustých textov. VEC, Kato (Prago union), Bene, Lyrik, Strýček Nicholas. 

15:00 – 16:00

Olga Tokarczuk

Prozaička Olga Tokarczuk, ktorá za svoje knihy dostala už niekoľko európskych cien a dnes je jednou z najčítanejších poľských autoriek, predstaví okrem iného slovenský preklad knihy Pravek a iné časy. Rozhovor s autorkou vedie Peter Michalík. 

16:00 – 17:00

Jáchym Topol a Knihovna Václava Havla

Kultový český autor diel ako Sestra a Chladnou zemí prečíta zo svojej novej tvorby a odprezentuje činnosť a náplň Knihovny Václava Havla, kde je programovým riaditeľom.  

17:00 – 18:00

Čau o piatej STOKA číta STOKU

25. výročie založenia divadla Stoka. Účinkujú: Braňo Mosný, Peter Tlajčík, Michaela Halcinová, Martin Kollár, Lenka Libjaková, Tomáš Pokorný a Blaho Uhlár. 

18:00 – 18:45

20 rokov súťaže Poviedka

20 rokov literárnej súťaže Poviedka. Besedu s vyhlasovateľom a ocenenými autormi moderuje Matúš Mikšík. Vystúpia: Radovan Potočár, Dominika Madro a Radka Komžíková, číta Lubo Bukový a Lucia Hurajová. Na záver bude odštartovaný nový ročník súťaže. 

19:00 – 20:30

Slam Poetry CZ/SK

Súťaž v netradičnom prednese autorskej poézie s využitím prvkov divadla a performance. Československé finále prináša to najlepšie z oboch krajín. 

Účinkujú: Metoděj Constantine, Rimmer, Anton Svahilec, Adeladla, Ondřej Hrabal, Vlado Janček, Bruce Lee, Lojza Kvádr.

21:00 – 22:00

Stoka – Tváre

Záznam legendárneho predstavenia Tváre z roku 1997 uvedie režisér Blaho Uhlár. 

22:00 – 24:00

Fest Anča 2016

Nočné premiérové premietanie čerstvo ocenených filmov Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča 2016. Filmy predstaví Mário Brojo.

Další články v magazínu

Londýnská folk-punková senzace Skinny Lister míří začátkem února do Prahy

Londýnská folk-punková senzace Skinny Lister míří začátkem února do Prahy

Britská pětice troublemakerů Skinny Lister hraje pořádně nabušený folk s nepopíratelnými prvky punku a během toho se elegantně vznáší na vlnách tradiční irské muziky. Jejich hudba se žene v rychlém tempu, je plná dravých rytmů a jestli si n...

číst celé →
Kafka Band po pražském křtu zamíří s albem Der Process do Německa

Kafka Band po pražském křtu zamíří s albem Der Process do Německa

Formace Kafka Band po pondělním, již vyprodaném, pražském křtu představí své nové album Der Process (Proces) také v Německu. V lednu vystoupí v Stuttgartu a Mnichově, v únoru v Lipsku a v červnu v Cottbusu. Kapela nekoncertuje na domácí půd...

číst celé →
Festival Blues Alive začíná 16. listopadu. Zahraje třicet kapel včetně G. Love & Special Sauce nebo Roberta Finleyho.

Festival Blues Alive začíná 16. listopadu. Zahraje třicet kapel včetně G. Love & Special Sauce nebo Roberta Finleyho.

Festival Blues Alive, který proběhne od 16. do 18. listopadu již po sedmadvacáté, nabídne na dvou pódiích v šumperském Domě kultury celkem přes třicet účinkujících. „Uvedeme velké americké bluesové hvězdy, ať už jejich vůbec první tuzemský...

číst celé →
Avril Lavigne, Corey Taylor, Parkway Drive nebo Pendulum? Rock for People oznámil další jména příštího ročníku

Avril Lavigne, Corey Taylor, Parkway Drive nebo Pendulum? Rock for People oznámil další jména příštího ročníku

První listopadový den přinesl pořádně nadupaný balíček kapel, které příští léto od 12. do 15. června 2024 zahrají na 28. ročníku festivalu Rock for People v hradeckém Parku 360. Fanoušci se mohou těšit na nespoutanou rockerku Avril Lavigne,...

číst celé →
Prodej vstupenek na koncert Eda Sheerana startuje 26. 10.

Prodej vstupenek na koncert Eda Sheerana startuje 26. 10.

Zpěvák nabídne jedinečný open-air koncert v Hradci Králové v Parku 360 – 27. července 2024 Ed Sheeran zaručeně potěší své fanoušky hity jako Shape of You, Thinking Out Loud nebo Perfect. Jeho MATHEMATICS TOUR navazuje na rekordní ameri...

číst celé →
Festival Spectaculare 2021

Festival Spectaculare 2021

Festival Spectaculare představí i letos to nejzajímavější ze současné alternativní scény napříč hudebními styly, ať je to elektronika, vážná hudba, jazz či ambient, a to s přesahy do dalších uměleckých žánrů. Akce opět proběhnou nejen v kla...

číst celé →
Hlavní strana Magazín Festival Spectaculare 2021

© 2024 Festivaly.eu